Στην σημερινή κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ανάμεσα στα άλλα, τέθηκε και το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη για τη Λιβύη.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ απάντησε πως «συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να πω δημοσίως τους λόγους για τους οποίους δεν κλήθηκε η Ελλάδα».
«Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα (…) Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ (σ.σ. να πω) πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως», δήλωσε η Ουλρίκε Ντέμερ.
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, κ. Μπρόιλ έδωσε κάποιες περαιτέρω εξηγήσεις, λέγοντας πως η διάσκεψη αποτελεί μια τελείως διαφορετική διαδικασία, που στόχο της έχει να συμφωνήσουν τα βασικά μέρη που επηρεάζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη.
«Η “Διαδικασία του Βερολίνου” έχει δομηθεί συνειδητά διαφορετικά από προηγούμενες προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Λιβύη: ως ένα σχέδιο δηλαδή με διάφορα στάδια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να διαχωριστούν τα προβλήματα και να εργαστούμε βήμα βήμα. Και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της “Διαδικασίας του Βερολίνου”, η προετοιμασία του πλαισίου με τους συντελεστές οι οποίοι έχουν άμεση επιρροή στις δύο πλευρές της διένεξης. Αυτή είναι η προσέγγιση και βεβαίως έχουμε πλήρη κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες και κίνητρα άλλων χωρών σε σχέση με την Λιβύη και ιδιαίτερα στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο. Αυτό απλώς δεν είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης – ούτε και θέμα της», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ.
Απαντώντας ο ίδιος σε ερώτηση σχετικά με τα «μνημόνια» που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Λιβύη, επανέλαβε ότι «τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν δύο χώρες να το ορίσουν μεταξύ τους εις βάρος τρίτων» και επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας ώστε να την αξιολογήσει. «Αλλά βεβαίως εάν πρόκειται για συμφωνίες εις βάρος τρίτων, εις βάρος ενός στενού εταίρου, ενός εταίρου στην ΕΕ, τότε αυτό για μας δεν είναι αποδεκτό, δεν τίθεται θέμα σχετικά με το πώς το βλέπουμε».
Πρόσθεσε δε πως θα δοθούν άλλες ευκαιρίες για να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα και πως οι χώρες που δεν λαμβάνουν μέρος θα εκπροσωπηθούν από την ΕΕ.
Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ρώτησε το ποιος ετοίμασε την λίστα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη κρατών, η Καγκελάριος Μέρκελ, ή ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ κ. Σαλαμέ. Και η απάντηση που δόθηκε από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν «πως αυτό έγινε σε συνεργασία Γερμανίας-ΟΗΕ».
Πηγή: sigmalive, ΑΠΕ